2008. augusztus 26., kedd

checkpoint

Mint ígértem, hogy be fogok iratkozni, hát meg is történt. Az egyetem épülete valahogy így fest:





Volt előtte szép kis word of welcome, sőt még egy szociológus is tartott nekünk tömeges csoportfoglalkozást, hogy megkönnyítse a kommunikációt. A szakomon kb. 50-en, összesen most érkezettek kb. 150-200-an lehetünk, mintegy három-négy tucat (!) országból. Európa _összes_ országa mellett Irán, Irak, Etiópia, Dél-Afrika, Kína, Japán, Indonézia, India, Pakisztán, Brazília, Mexikó, USA, Kanada... A koleszban még nem találkoztam Hollanddal.

Azt meg kell hagyni, hogy itt is ugyanakkora bürokrácia van, mind otthon. Pl. besétálva egy bankba semmilyen bankszámlát sem lehet nyitni. Kell hozzá munkáltatói vagy esetemben iskolai igazolás (miért vagy itt?), írásos szerződés a lakhatásról (lakcímigazolás) és itteni adószám (ez itt az un. social security number - SSN, de ez alapján van a nyugdíj és a betegellátás is elszámolva). Utóbbim még nincsen, de az a jó, hogy ha bármi hiányzik, utólag is lehet csatolni egy hónapig. De még így is 1,5 hetet ülnek a papírjaimon (nemzetközi adócsaló-terrorista-e-vagy?), aztán majd állítólag postázzák a kártyámat és a számlaszámot. (A posta nem nagyon veszít csomagot errefelé.)
Beiratkozás, SSN szám szerzése ugyanilyen, kell még valami egészségbiztosítás is - esetemben az E111 megteszi.

A kurzusfelvétel kicsit más, ill. nincsen. Se ETR, se index, csak egy csak sokadjára átlátható adathalmaz, ami az összes létező óra helyét és időpontját tartalmazza hetekre lebontva. Ezenkívül minden órának van egy kis leírása, hogy hány kredit, ki tartja, és hogy az év melyik részén lesznek órák, valamint hogy mik a követelmények. Ezután az ember egyszerűen bejár azokra az órákra, amelyekre csak jól esik. Bármire jelentkezni csak a vizsgáknál kell majd, ami után a jegyet majd ismeretlen helyen rögzítik.

Hollandiában alapvetően szeretnek az emberek színt vinni a saját életükbe. Lépten nyomon kisebb-nagyobb festménybe, nonfugurácókba vagy akár óriás blömmkbe botlik az ember.







Nincsenek megjegyzések: