2008. augusztus 19., kedd

day_0+1

Sokorás száguldozás után hétfő reggel sikerrel megérkeztünk. Na de hova is? Meg minek?!

Amszterdamba, Hollandiába (apropó 16 millióan [!] vannak, ebből mintegy 1-2 millió ember él a fővárosban). A cél az, hogy a Vrije Universiteit-en, amit mindenki csak VU-nak (ejtsd: vü) hív, egy év alatt computer science-ből mastert szerezzek.

Az új lakhelyem itt van:


Nagyobb térképre váltás


Elég messze vagyok a belvárostól (a térképen jobbra felfelé kell keresni). Az egyetem viszont csak három villamosmegálló, de gyalog érdemes menni, mert a tömegközlekedés megfizethetetlen: egy oda-vissza út a belvárosba, ami 30-40 perc (ill. két zóna) az 5-ös villamoson, kb. ezer forint. A jegy egyébként úgy működik, hogy ahány zónát érint az ember, annyi plusz egy egységet fizet vagy a vezetőnek, vagy egy automatánál feltölthető chipkártyát lehúz fel- és leszálláskor egy dobozon a járművőn, vagy még/már a megállóban. Az előrevett, pecsételhetős (lyukasztós) jegy év végén megszűnik. (Bérlet csak turistáknak van egy-két napra.)
Ill. hamarosan kell szerezni biciklit...

A lakhelyemet a DUWO közhasznú társaság biztosítja, amely különböző típusú lakóépületeket üzemeltet városszerte, és az egyetemek igény és megállapodás szerint továbbítják feléjük a saját hallgatóikat. A környék egy lakóövezet része, sok más DUWO-s épülettel körülvéve. Nincs se portás, se üzemeltetés, csak egy kis iroda (egy söröző és egy kisbolt között), ahol fel kellett venni a kulcsokat.



Egy nagy panelház, egy folyosón 11 szoba és 3-3 fürdő- és illemhelyiség. Belülről néhol elhagyatottnak, dohosnak tűnik, de alapvetően okés, nem büdös és kellően karban van tartva.



Sose akartam TV-t ahol alszom, erre nem van a szobában :P Még koax kábel is van hozzá, UTP persze nincs, és én otthon hagytam... Apropo net. A szobában vezetékes ethernet van, eddig mindig 10 Mbit le és 2 Mbit fel volt, külső IP cím (alapból van IPv6 is!), fullon megy a p2p, semmi sincs blokkolva, játékszervereken 1-30-as ping.

Kollektív erkély, balra, szembe és jobbra ezzel a látvánnyal:







A szoba tiszta és rendezett, kellően be van rendezve. Abszolút plusz pont a mosdóért a szobában és hogy kaptam egy a végén megtartható kitchen inventory package-t, benne vágódeszka, edény, poharak, egy Vok, kiskés-nagykés-vágkókés-villa-kanál-fakanál, sör-bor-konzervnyitó, konyharuha...





Sajnos szociális helyiség csak a konyha van, még egy folyosóvég sincs, ahol le lehetne ülni beszélgetni. Így egyenlőre néhány ismerős magyarral és a folyosótársakkal tudtam infót cserélni. A várható szomszédaim mind valamilyen mesterképzésen vannak, szép vegyes társaság (Dél-afrikából, Etiópiából, Németország és a távol keletről hallottam eddig embereket). Még nem is nagyon van program, be kell majd iratkozni and things, és várni a szervezés alatt álló ismerkedőesteket. Mondjuk mindenről utolsó pillanatban küldenek mailt, és akkor is résen kell lenni, pl. én nem kaptam matricát, amivel majd parkolni lehet biciklit a környéken.

Alvás helyett érkezés és berendezkedés után beugrottam a belvárosba. Laza két órás séta. A város még mindig a régi: tiszta, széles utcák, stílusos épületek mindenütt, sok zöld, mosolygó emberek.



Checkpoint!







Aztán alvás, ismét városnézés, ügyintézés helyett chill...

4 megjegyzés:

Névtelen írta...

Roppant érdekes, alig várom már a második blogodat, Gábor cimborám :)

Unknown írta...

Kitchen-kit: ez a Nyugat természetfölötti pragmatizmusa, it's in their genes (jeans?), gondolom.
A goodbye-partydról lemaradtam, remélem, bánhatom :)
sok energiát és szabadidőt a bloghoz!

Alpar írta...

eleg jo hely ez :), szerintem en is oda költözek egy evre :P. jo szorakozast es update-old a blogot!

üdv
alpar

GaB írta...

Hyhy,

Köszönöm a biztatást, igyekszem színes maradni, input biztos hogy lesz hozzá bőven - ;) .
Jól ki vannak találva itt a dolgok.

peace,
G